| Vjosa - Αώος, Δράσεις

Τριήμερη Κινητοποίηση–River Trekking,«Όχι φράγματα στον Αώο/Vjosa».

Ολοκληρώθηκε η Τριήμερη Κινητοποίηση – River Trekking «Όχι φράγματα στον Αώο/Vjosa – Διακρατικό Εθνικό Πάρκο Αώου/Vjosa».

Την Κυριακή 16/9/2018 το απόγευμα με τη συνάντηση των συμμετεχόντων στην Γέφυρα της Κόνιτσας ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση που διοργάνωσε η Πίνδος Περιβαλλοντική σε συνεργασία με την κίνηση πολιτών Protect Aoos, στα πλαίσια της καμπάνιας “Save the Blue Heart of Europe”. Είχαν προηγηθεί τρεις μέρες ενημερωτικών δράσεων και προβολών για την ενημέρωση των συμμετεχόντων και των πολιτών παραποτάμιων κοινοτήτων σχετικά με τις υφιστάμενες απειλές και την ανάγκη προώθησης μιας συνολικής λύσης που θα εξασφαλίζει την προστασία του ποταμού σε όλο του το μήκος. Συγχρόνως, μέσω των ορειβατικών διαδρομών και του River Trekking οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή, πολλοί για πρώτη φορά, με το μοναδικό οικοσύστημα του Αώου.

Πιο αναλυτικά, την πρώτη μέρα οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ξεκίνησαν την πεζοπορία προς την Βοβούσα από δύο πολύ σημαντικά σημεία στην ιστορία των κινητοποιήσεων για την προστασία του ποταμού. Η πρώτη ομάδα ξεκίνησε από την τεχνητή λίμνη Πηγών Αώου όπου είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια εγκληματική παρακράτηση όλου του νερού στη λίμνη και την εκτροπή του: πρακτικά ούτε σταγόνα από νερά των πηγών δεν καταλήγει στο ποτάμι, όπως προβλέπουν όλες οι σχετικές μελέτες.

Η δεύτερη ομάδα ξεκίνησε από τον πυρήνα της Βάλια Κάλντα, στο Αρκουδόρεμα όπου στο παρελθόν σχεδιάζονταν η κατασκευή έργου εκτροπής, με αδιάψευστο μάρτυρα τα τσιμεντένια σημάδια που στέκουν παράταιρα μέσα σε αυτό το μοναδικής ομορφιάς τοπίο.

Οι πεζοπόροι συναντήθηκαν στη θέση Λάκκος του Παπά. Στο συγκεκριμένο σημείο προβλέπεται κατασκευή φράγματος εκτροπής. Ευτυχώς λόγω των κινητοποιήσεων της κίνησης πολιτών Protect Aoos, τα σχέδια έχουν, προς το παρόν, παγώσει. Οι πεζοπόροι της πρώτης μέρας κατέληξαν στην Βοβούσα όπου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση, στην οποία παρενέβησαν εκπρόσωποι της Πίνδος Περιβαλλοντική, EcoAlbania και Protect Aoos. Η πρώτη μέρα έκλεισε με την προβολή της ταινία “Blue Heart”.

Την δεύτερη μέρα, 15/9/2018, το πρωινό ραντεβού δόθηκε στην Γέφυρα της Βοβούσας. Όπως και την προηγούμενη μέρα, οι συμμετέχοντες εκδήλωσαν μέσω της παρουσίας τους και της ανάρτησης πανό την αντίθεσή τους στην κατασκευή φραγμάτων και την προώθηση μιας βιώσιμης λύσης για την προστασία του ποταμού. Στη συνέχεια ξεκίνησε η πεζοπορία με προορισμό το Δίστρατο. Από το Δίστρατο μεταφέρθηκαν όλοι στους Πάδες όπου μετά από μια σύντομη ενημέρωση από την Πίνδος Περιβαλλοντική, προβλήθηκε η ταινία “Blue Heart”.

H Κυριακή 16/9/2018 ήταν η μέρα του River Trekking. Αφού μοιράστηκε ο εξοπλισμός και δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες (ευχαριστούμε την Trekking Hellas Ioannina για την άψογη διοργάνωση του event) οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν από τη θέση Τρόχαλα. Μετά από 6 ώρες απαιτητικής αλλά και πανέμορφης διαδρομής που συνδύαζε πεζοπορία, σκαρφάλωμα και κολύμπι, η ομάδα του River Trekking κατέληξε στην Κόνιτσα όπου συναντήθηκε με την δεύτερη ομάδα η οποία, αφού είχε επισκεφτεί την Γέφυρα του Παλιοσελίου, είχε μεταβεί στην Κόνιτσα προκειμένου να κάνει την επίσης πανέμορφη διαδρομή Γεφύρι – Μονή Στομίου. Όλοι μαζί, μετά το απαραίτητο τσιμπούσι που επέβαλαν οι εξαντλητικές (ή όχι και τόσο εξαντλητικές) διαδρομές ανέβηκαν στο γεφύρι της Κόνιτσας και εξέφρασαν την αγωνία τους για τις απειλές που αντιμετωπίζει το ποτάμι αλλά και την αποφασιστικότητά τους να ενισχύσουν αγώνες και να προωθήσουν λύσεις που θα αναχαιτίσουν κάθε κίνδυνο για αυτό το μοναδικό οικοσύστημα.

Από την πλευρά μας, ως Πίνδος Περιβαλλοντική, πέρα από την ικανοποίησή μας για την επιτυχή ολοκλήρωση της τριήμερης κινητοποίησης, δεν έχουμε παρά να ευχαριστήσουμε θερμά όσες και όσους μας στήριξαν σε αυτή την προσπάθεια: τον Ορειβατικό Σύλλογο Ιωαννίνων, την Trace your Eco από τη Θεσσαλονίκη και την κίνηση πολιτών Protect Aoos που πέρα από την παρουσία τους συνέβαλλαν στην οργάνωση και στην επικοινωνιακή προβολή της κινητοποίησης. Ευχαριστούμε, επίσης, την εταιρία Patagonia για την παραχώρηση των δικαιωμάτων προβολής της ταινίας “Blue Heart” και την EcoAlbania για την παρουσία και την αναλυτική ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση του ποταμού στην άλλη πλευρά των συνόρων. Και κυρίως ευχαριστούμε όλες και όλους που συμμετείχαν, κάνοντας ακόμα και πολλά χιλιόμετρα (οι συμμετοχές ήταν από όλη την Ελλάδα), και απέδειξαν ότι αυτοί που επιβουλεύονται προς ίδιον όφελος τα οικοσυστήματα της περιοχής δεν παίζουν χωρίς αντίπαλο!

Όχι Φράγματα στον Αώο – Αγώνας για Προστασία του ποταμού σε όλο του το μήκος

Πίνδος Περιβαλλοντική

Σεπτέμβρης, 2018

Γέφυρα Παλαιοσέλι.
Γέφυρα Κόνιτσας.
Πυρήνας Βάλια Κάλντα.