Ένα ηχηρό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Τα οικοσυστήματα γλυκού νερού αποτελούν τα πιο απειλούμενα οικοσυστήματα στον πλανήτη. Στην Ευρώπη καταρρέουν γρηγορότερα από οποιονδήποτε άλλο τύπο οικοτόπου. Μία από τις δραματικές επιπτώσεις της κατάρρευσης αυτής είναι ότι οι πληθυσμοί των μεταναστευτικών ψαριών γλυκού νερού έχουν μειωθεί κατά 93%. Υπολογίζεται επίσης, ότι στα 1,2 εκατομμύρια χιλιομέτρων Ευρωπαϊκών ποταμών, συναντάμε πάνω από 1 εκατομμύριο εμπόδια.
Στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) και η Πίνδος Περιβαλλοντική, διοργανώσαμε, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Βωβούσας και την πρωτοβουλία Protect Aoos “Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Αώου ποταμού”, μια δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για την ανάγκη προστασίας και σωστής διαχείρισης του μοναδικού ποταμού Αώου/Vjosa, ενός από τους τελευταίους ποταμούς της Ευρώπης που ρέει ελεύθερα.
Το Σάββατο, 5 Ιουνίου 2021 μέλη των περιβαλλοντικών οργανώσεων κι εθελοντές κατέφτασαν στην Πλατεία Μοναστηρακίου και ξεδίπλωσαν υφασμάτινα πανιά με το μήνυμα «PROTECT AOOS / VJOSA RIVER NOW #VjosaNationalParkNow» στο πλακόστρωτο πάνω από την κοίτη του ποταμού Ηριδανού, με φόντο το βράχο της Ακρόπολης.
Την ίδια μέρα, μικροί και μεγάλοι φίλοι έστειλαν τα μηνύματά τους από διάφορα μνημεία της επικράτειας σε μια έμπρακτη έκφραση της υποστήριξής τους στο σκοπό της προστασίας του Αώου.
Το MedINA και η Πίνδος Περιβαλλοντική είναι οι βασικοί εταίροι του διασυνοριακού έργου ‘Σώζοντας τον τελευταίο ποταμό ελεύθερης ροής στην Ευρώπη: Αώος/Vjosa’ για την Ελλάδα, το οποίο εντάσσεται στην ευρωπαϊκή καμπάνια ‘Save the Blue Heart of Europe’ και έχει ως στόχο την προστασία του ποταμού Αώου / Vjosa από τα επικείμενα σχέδια κατασκευής υδροηλεκτρικών φραγμάτων ή/και κάθε είδους παρέμβαση, την διατήρηση της καλής του κατάστασης και της ταυτότητάς του, την ανάδειξή του ως πρότυπου ποταμού ελεύθερης ροής για όλη την Ευρώπη και την ένταξη ολόκληρης της λεκάνης απορροής του σε καθεστώς προστασίας.
Στους ίδιους στόχους προσανατολίζεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 ως μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα προσβλέπει μέσω της απομάκρυνσης ή διευθέτησης εμποδίων στην απελευθέρωση τουλάχιστον 25,000 χιλιομέτρων ευρωπαϊκών ποταμών μέχρι το 2030.
Πληροφορίες για τη δράση
Η δράση αποτελεί μέρος της εκστρατείας #VjosaNationalParkNow, που υλοποιείται σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της συμμαχίας για την προστασία του ποταμού, το EcoAlbania από την Αλβανία και τους διεθνείς φορείς IUCN, EuroNatur, RiverWatch και Tour du Valat.
Η δράση στην Αθήνα έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς αντίστοιχων δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στα Τίρανα, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, όπου το μήνυμα #VjosaNationalParkNow απλώθηκε μπροστά από πασίγνωστα μνημεία των πόλεων.