Το γένος του αγριόγιδου (Rupicapra sp.) ανήκει στην τάξη των Αρτιοδάκτυλων θηλαστικών (Artiodactyla) και αποτελεί μέλος της οικογένειας των Βοοειδών (Bovidae). Ειδικότερα, περιλαμβάνεται στην υπο-οικογένεια των Αιγαγροειδών (Caprinae) και πιο συγκεκριμένα στην ολιγάριθμη ομάδα των Rupicaprini.
Το γένος του αγριόγιδου (Rupicapra sp.) χωρίζεται σε δύο είδη: στο Βόρειο αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra) και στο Νότιο Αγριόγιδο (Rupicapra pyrenaica).
Στην Ελλάδα όλα τα αγριόγιδα ανήκουν στο Βόρειο Αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra) και πιο συγκεκριμένα σε ένα από τα επτά υποείδη αυτού, στο Αγριόγιδο των Βαλκανίων (Rupicapra rupicapra balcanica).
Η υποοικογένεια Caprinae είναι μια από τις εννέα υποοικογένειες της οικογένειας Bovidae, τα μέλη της οποίας απαντώνται αποκλειστικά στο Βόρειο ημισφαίριο, με εξαίρεση ορισμένους πληθυσμούς που έχουν προκύψει από εσκεμμένες απελευθερώσεις που έγιναν από τον άνθρωπο σε άλλες περιοχές του πλανήτη τα τελευταία 100 χρόνια.
Όλα τα μέλη της υποοικογένειας Caprinae έχουν κέρατα που -κατά κανόνα- διαφέρουν τόσο μεταξύ των ειδών όσο και μεταξύ των δύο φύλων του ιδίου είδους στο μέγεθος και στο σχήμα. Σχεδόν όλα τα είδη χαρακτηρίζονται από μεγάλη κοινωνικότητα και σχεδόν όλα παρουσιάζουν έναν έντονο σεξουαλικό διμορφισμό, εκτός από το αγριόγιδο και γενικότερα την ομάδα των Rupicaprini. Στα περισσότερα είδη τα αρσενικά και τα θηλυκά ζουν κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου ξεχωριστά, με εξαίρεση την περίοδο του ευγαρώματος, και συνήθως εκδηλώνουν ένα σύνθετο ρεπερτόριο προτύπων κοινωνικής συμπεριφοράς.