Τα αγριόγιδα (Rupicapra sp.) ανήκουν στην τάξη των Αρτιοδάκτυλων θηλαστικών (Artiodactyla) και αποτελούν μέλη της οικογένειας των Βοοειδών (Bovidae). Περιλαμβάνονται σε μια ιδιαίτερη ομάδα της υπο-οικογένειας των αιγαγροειδών (Caprinae) που ονομάζεται Rupicaprini.
Το γένος του αγριόγιδου (Rupicapra sp.) αποτελείται από δύο είδη: το Βόρειο αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra) και το Νότιο Αγριόγιδο (Rupicapra pyrenaica).
Στην Ελλάδα απαντάται το Αγριόγιδο των Βαλκανίων (Rupicapra rupicapra balcanica), που είναι ένα από τα επτά υποείδη του Βόρειου Αγριόγιδου.
Η φυσική εξάπλωση των αιγαγροειδών (Caprinae) περιορίζεται αποκλειστικά στο Βόρειο ημισφαίριο. Στις λίγες επιπλέον περιοχές που απαντώνται (π.χ. Νέα Ζηλανδία), η παρουσία τους οφείλεται στην ανθρώπινη παρέμβαση.
Όλα τα αιγαγροειδή έχουν κέρατα που σχεδόν πάντα διαφέρουν στο μέγεθος και στο σχήμα τόσο μεταξύ των ειδών όσο και μεταξύ των ατόμων των δύο φύλων του ιδίου είδους. Τα περισσότερα είδη είναι ιδιαίτερα κοινωνικά και παρουσιάζουν έναν έντονο σεξουαλικό διμορφισμό, εκτός από εκείνα της ομάδας των Rupicaprini που τα άτομα των δύο φύλων είναι αρκετά όμοια.
Στα περισσότερα αιγαγροειδή τα άτομα των δύο φύλων ζουν κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου ξεχωριστά, με εξαίρεση την περίοδο του ζευγαρώματος, και συνήθως εκδηλώνουν ένα σύνθετο ρεπερτόριο προτύπων κοινωνικής συμπεριφοράς.