Το δικό της μήνυμα υπέρ της δημιουργίας του διακρατικού πάρκου Αώου-Vjosa έστειλε από τα Ιωάννινα η οργάνωση «Πίνδος Περιβαλλοντική».

Η «Πίνδος Περιβαλλοντική» σε συνεργασία με το Mediterranean Institute for Nature and Anthropos και την Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Αώου Ποταμού «Protect Aoos» ξεδίπλωσε στις 29 Σεπτεμβρίου 2021 υφασμάτινα πανιά με το μήνυμα «Aoos-Vjosa Transnational Park Now» στο πλακόστρωτο της πλατείας Μαβίλη, δίπλα από τη λίμνη και το Κάστρο των Ιωαννίνων.

«Πρόκειται για μια δράση ευαισθητοποίησης που προσπαθεί να αναδείξει τη σημασία της προστασίας του ποταμού Αώου. Είναι μια δράση που έχει γίνει σε πολλές χώρες με φόντο εμβληματικά κτίρια. Η φιλοσοφία της είναι ότι όπως διατηρούμε τα πολιτιστικά μας μνημεία, με τον ίδιο τρόπο οφείλουμε να διαφυλάξουμε και τον φυσικό μας πλούτο. Σκοπός είναι η διατήρηση του ποταμού Αώου ελεύθερου από φράγματα και περιττά, τεχνητά εμπόδια» δήλωσε η Τόνια Γαλάνη, συντονίστρια των προγραμμάτων της περιβαλλοντικής οργάνωσης.

Η συγκεκριμένη δράση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Σώζοντας τον τελευταίο ποταμό ελεύθερης ροής στην Ευρώπη», το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους.

Ο ποταμός Αώος/Vjosa κυλά στη διασυνοριακή περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και αποτελεί έναν από τους τελευταίους ελεύθερους και άγριους ποταμούς της Ευρώπης. Αποτελεί ένα καταφύγιο για πολλά είδη, τα οποία έχουν χαθεί ή απειλούνται σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.

Με εξαίρεση το φράγμα στις Πηγές του Αώου, το ποτάμι είναι «ελεύθερο». Ωστόσο, η απειλή για την κατασκευή έργων υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι συνεχώς παρούσα. Το ενδεχόμενο υλοποίησης των διαφόρων σχεδίων φραγματοποίησης, θα διακόψουν τη φυσική ροή του ποταμού και των λειτουργιών των έμβιων οργανισμών του.

Τα τελευταία χρόνια, έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία σε διεθνές επίπεδο για τη δημιουργός ενός διακρατικού πάρκου Vjosa-Αώου, με τη συμμετοχή περιβαλλοντικών οργανώσεων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Αλβανία.